top of page

For lidt eller for meget mavesyre??

Kender du det med, at du lige pludselig kommer i tanke om noget, som det er lang tid, siden du har tænkt på. Det gjorde jeg her forleden. Og grunden til, at jeg kom til at tænke på det, var fordi jeg ledte efter en løsning. Bl.a. på min træthed. Jeg har længe haft massiv træthed. Jeg har været ekstra svimmel. Og min fordøjelse har været dårlig, med kvalme, madlede og masser af bøvser, oppustethed og sure opstød. Og lige pludselig slog det mig, og jeg kom til at tænke på noget, jeg fik til at vide tilbage i slutningen af halvfemserne.


Dengang havde jeg lige fået barn nummer 2, og jeg havde store problemer med at tabe mig. Noget, jeg aldrig har haft problemer med før, fordi jeg altid har været meget aktiv med motion og sund kost. Men lige meget hvad jeg gjorde her, så var der ikke noget, der hjalp. Det var ligesom lidt op ad bakke, og jeg blev noget frustreret, fordi jeg ikke vidste, hvad jeg skulle gribe eller gøre i. På det tidspunkt, der læste jeg til zoneterapeut, hvor vi blev undervist af en meget dygtig ernærings- og kosttilskudsekspert, som hedder Frede Damgaard. Han underviste os i kost og ernæring og vitaminer og mineraler. Han laver i øvrigt også sådan nogle iris-analyser. Og det fik jeg lyst til at prøve, fordi måske det kunne vise noget, som jeg ikke selv kunne se. Måske var der her en løsning på mit problem. Så jeg fik bestilt tid til en irisanalyse.


Der var flere ting, som Frederik Damgaard kunne se. Blandt andet kunne han se, at jeg havde for lidt mavesyre. Så noget af det, jeg skulle gå hjem og gøre, var at spise nogle flere bitre ting. Jeg skulle have hjælp til at sætte min produktion af mavesyre op. Så noget af det, han anbefalede mig, var, at jeg kunne tage lidt æblecidereddike før hvert måltid. Det behøvede ikke være mere end, hvad der kunne være i kapslen på flasken. Det skulle jeg så drikke cirka et kvarters tid før, jeg spiste. Det gik jeg hjem og gjorde.


Og det bedste ved det hele var, at min fordøjelse fik det meget bedre. Jeg fik mere energi. Og jeg slap stille og roligt mange af de der kilo, som jeg havde slæbt rundt på i forbindelse med graviditeterne. Både dem fra den 1. graviditet, og dem efter 2. graviditet. De forsvandt stille og roligt.

Og tænk sig, at jeg har gået med løsningen hele tiden, for det var det her råd jeg lige pludselig kom i tanke om, som jeg engang havde fået at vide.


Se nu er det jo sådan, at vi mennesker. Når ting går godt, så glider tingene ud af vores opmærksomhed. Vi er sådan lidt magelige indrettet. Og noget af det, som gør at vi måske springer over, hvor gærdet er lavest. Så da jeg havde været på den her æblecidereddike i noget tid, og jeg havde sluppet de kilo, som jeg havde brug for at smide, ja så glemte jeg det lige så stille. Og faktisk så har jeg glemt det lige siden, lige indtil forleden dag.


Noget af det, vores mavesyre gør, er, at den hjælper vores fordøjelse maksimalt med at omsætte den mad, som vi indtager. Det vil sige, at den er med til at blødgøre den og opløse den, så den er lettere for vores tarmsystem at arbejde med. Der udløses også nogle forskellige stoffer i vores mavesyre, som blandt andet gør, at vi har lettere ved at optage B 12 vitaminer, som er meget vigtig for vores organisme. B 12 vitamin er primært i kød, æg og mælk, og i aloe vera. Samtidig med så beskytter vores mavesyre os mod en masse parasitter (og deres æg), mikroorganismer, bakterier, svampe, som ikke lige skal ind og lave ravage i vores krop.


Når mavesyren så ikke er til stede eller er ganske lille, ja så sker der ikke den her nedbrydning/oprydning. Og nogle af de symptomer, vi kan opleve, når vi har for lidt mavesyre, er faktisk de samme, som når vi har for meget mavesyre. Symptomer på for lidt mavesyre kan være træthed efter måltider, oppustethed og bøvsen, sure opstød/halsbrand/refluks, hårtab - og grå hår, afføring med ubehagelig lugt, diarré og forstoppelse, intolerance- og allergiproblemer, modtagelighed over for alle typer infektioner inkl. virus, svamp, bakterier og parasitter samt mangel på en lang række vitaminer og mineraler som f.eks. B-vitaminer, folinsyrer, jern, kalk, magnesium, zink, kobber og mangan. Da disse symptomer også minder om ”for meget mavesyre”, så vil du højst sandsynligt få noget syreneutraliserende hos lægen. Og det gør det jo meget værre nede i din mavesæk, hvis dens syre bliver nedsat yderligere, så bliver der da bare endnu mindre mavesyre til stede i din mavesæk. Det er i hvert fald ikke nogen hjælp.


Så hvad kan vi så gøre?


Jo, jeg er jo én af dem som Googler mange ting, og det er du garanteret også en af dem, som gør. Dog skal vi lige huske at være kritiske med alt det, som vi finder på nettet, fordi det ikke altid, at det er den rene sandhed. Men nu har jeg rimelig stor tillid til blandt andet den tidligere radiodoktor, eller det blev han jo kaldt, Carsten Vagn Hansen. Og han har en hjemmeside, der hedder radiodoktoren. Her er der et enormt arkiv af alle mulige gode ideer og facts til, når vi er syge, eller vi vil være mere sunde.Her gik jeg jo så også ind og søgte på for lidt mavesyre. Og noget af det, han anbefaler, er, at man kan lave en rødbede prøve. Denne rødbede prøve består i, at du tager 120 ml friskpresset rødbedesaft og blander det med 120 ml vand. Dette drikker du i en slurk mere eller mindre. Og samtidig indtager du lidt protein i form af lidt mandler eller noget kyllingekød, æg, tun, eller lignende. Herefter må du ikke få andet at drikke de næste 2 - 3 timer. Og alt det du tisser i de næste 2 - 3 timer, opsamler du i en hvid balje eller dunk. Når de er gået, så kigger du på det her urin, du har opsamlet. Er farven helt lys/lysegul, næsten klar væske, så er det er højst sandsynligt således, at du har et fint indhold af mavesyre. Det vil sige, at du har nok. Hvis det derimod er sådan, at væsken den er lyserød eller noget mere rød, så er det en ret tydelig indikator på, at du ikke har ret meget mavesyre. Det vil sige at du har for lidt. Fordi det er sådan at mavesyren vil omsætte den røde farve, hvis der er nok mavesyre til stede, og det vil få farven til at forsvinde.


Så det gjorde jeg her forleden dag. Og ganske rigtigt, som min mistanke var, så var min urin meget lyserød eller meget rød. Den var ikke hverken klar eller lysegul. Så det gav mig et ret tydeligt svar på, at jeg i hvert fald ikke har nok mavesyre.


Så nu er jeg røget på æblecidereddike igen. Jeg tager cirka en teskefuld eller det, der kan være i selve æblecidereddike flaskens låg. Og det drikker jeg ca. et kvarter før, jeg skal spise. Og selvom jeg ikke har været i gang i så mange dage, kan jeg allerede nu mærke, at jeg ikke bliver helt så dårlig, når jeg har spist. Faktisk er min kvalme blevet mindre, og jeg har lidt mere appetit. Jeg får heller ikke den samme følelse af oppustethed, som jeg har haft længe. Så der er noget, der tyder på, at det her det virker, og det hjælper på min fordøjelse.


Du kan også gøre andet i forhold til fordøjelsen eller i forhold til det her med mavesyren. Du skal have fokus på at spise flere bitre ting. Eksempelvis tage lidt citron i noget vand før hvert måltid. Rigtig mange af vores urter i haven er bitre; såsom brændenælde, mælkebøtter og skvalderkål? Desuden er den salat, du dyrker i haven et godt tilskud – eks. rucolasalat. Andre kilder til bitterhed i maden er: Rå løg, grøn peber, forskellige kåltyper, grape, lime, sesamolie, sojasauce, oliven, lever, hjerter, linser, artiskokker, valnødder, brøndkarse, radiser, auberginer, salvie, safran, purløg, enebær, selleri, tranebær, kaviar, skal fra citrusfrugter, bitter marcipan med kerner af abrikos, rugbrød. Ja, også det gode gamle rugbrød bagt med øl og ristet malt. Det er altså noget, der er vigtigt at anvende noget mere af i din føde.


Fordi, faktisk så er det jo sådan, at vi egentlig skal have alle slags smage.


Hvis vi kigger på den kinesiske lægevidenskab. En viden, som er flere 1000 år gammel, som kineserne er gået ud fra i forhold til deres behandlingssystem, med bl.a. akupunktur, og organhjulet og 5 – elementloven. Kigger vi på sidstnævnte, så er der 5 elementer; ild, vand, metal, træ og jord. Disse elementer har hver deres smag, som er bittert, salt, krydret, surt og sødt.


En lidt anden tilgang er at tage udgangspunkt i de 5 grundsmage, som jeg vil betegne som en mere moderne udgave af smagene fra 5 – elementloven. Et måltid bør bestå af en god balance mellem de fem grundsmage: sødt, salt, surt, bittert og umami. Findes bl.a. i:

Sødt: Sukker, fløde, frugt, bagte rodfrugter, honning.

Salt: Salt, soja, kapers, bacon, fetaost, ansjoser

Surt: Citrus, eddike, creme fraiche, syltede agurker, kærnemælk

Bittert: Grapefrugt, mørk chokolade, kaffe, valnødder, rucola

Umami: Svampe, parmesan, soltørrede tomater, tang, kød


Begge disse smagsregler handler om at skabe balance i din krop og i din fordøjelse, som mange glemmer og som jeg selv har glemt i en periode, og det gør, at vi får ensidig kost og derved skaber mangeltilstande i kroppen. Derved opstår der ubehag og ubalance i din krop, som efterhånden kan føre til mere alvorlige tilstande i din krop.


Det her er en af de lettere måder at skabe en god kvalitet mavesyre i din mavesæk. Jeg har ikke undersøgt det nærmere lige nu og her, men jeg er sikker på, at der også er kosttilskud, man kan tage, som kan modvirke for lidt mavesyre. Det vil jeg lade dig om at undersøge, og hvis du har brug for, at jeg finder ud af det, så sig endelig til, så skal jeg nok finde frem til det. Vigtigst for mig blev det bare lige nu at dele denne ”AHA” jeg selv fik, om en glemt viden, som min krop har gemt på. Jeg skal nok holde jer opdaterede om, hvordan det har påvirket min træthed, og om det påvirker min vægt, når der er gået lidt tid.


Det her var rigtig vigtigt for mig at få fortalt, fordi at det er noget af det, som der er rigtig mange, der har problemer med; og særligt mange kvinder. Især efter de 30, 40 år, er der væsentlig flere, der har udfordringer med for lidt mavesyre. Og hvis du så også er sådan én, som mig selv, som har fået at vide af lægen, at dit B 12 niveau er rigtig lavt, og at du derfor skal have ekstra tilskud af B 12 vitamin. Det fik jeg nemlig at vide, efter jeg blev kørt ned d.7/9-2018. Der blev der taget rigtig mange blodprøver, og der kunne lægen se, at jeg havde lavt niveau af B 12 vitamin. Dette kan bl.a. føre til lav blodprocent, som jo kan vise sig som voldsom træthed.


Optagelsen af vitamin B12 starter i mavesækken, hvor mavesyren spiller en vigtig rolle. Intrinsic factor (IF) er et stof, som produceres i mavesækken, og som binder sig til vitamin B12. Binding af Vitamin B12 til IF er af afgørende betydning for optagelsen af vitamin B12, som sker i den nedre del af tyndtarmen.


Så vi skal have gang i de rette fødevarer, så vi kan skabe en god og sund kemi i vores krop. Vi har brug for mavesyren – hverken for lidt eller for meget. Så hvis jeg med denne enkle metode, kan hjælpe mig selv, men også jer, så er det bare med at komme i gang. Og hvis du selv forsøger dig med ”Rødbedemetoden”, så vil jeg blive glad, hvis du vil dele din erfaring.


Det her var én måde at gøre det på, ved at tage lidt god æblecidereddike (jeg bruger selv Løgismose’s lige nu). Lad endelig være med at købe én, der er alt for billig. De smager ofte så sure, at du snører helt sammen i alle ender og kanter 😉Hvis dette simple trick kan forøge min og andres mavesyre, og derved give din krop bedre mulighed til at optage den føde, du indtager, samt de vitaminer, mineraler og gode ting, der også kommer fra din føde = letter din optagelighed, så er det vist en win win. Fordi der er jo ingen grund til at spise en hel masse, hvis vi alligevel ikke optager den; så er det jo lidt spildt, kan man sige. Selvfølgelig har du brug for mad, men det er ikke ligegyldigt hvilken. Altså helst – NO JUNK.


Du skal heller ikke gå efter de billigste vitaminer mineraler, fordi de er ofte svært optagelige mange gange, fordi når producenterne skal lave billige kosttilskud, så går de efter de billigste komponenter, og det er tit de komponenter, som er svært optagelige. Vitaminer og mineraler findes i flere komplekser. Således kan jern eksempelvis være i én form for kompleks, i den her mineral pille eller jern pille, som er meget svært optagelige. Hvis du i stedet køber én, der er dyrere, så optager du den bedre, hvor du med den billige, ville sende det meste ud i toilettet. Så er det bedre at investere i en god fordøjelse og en god vitamin/mineral pille, så du optager det, du har brugt penge på. Det er dumt at spilde sine penge på noget, som ikke virker.


Og lige en tilføjelse i forhold til B 12 vitaminet. Så er det jo megapopulært at være én af dem, som kun spiser grøntsager og frugt – dette er ikke en kritik af dette valg. Men her er det rigtig, rigtig vigtigt, at du som person, får eksempelvis nok protein, fordi det kan også godt være vanskeligt at få nok af, hvis du kun spiser frugt og grønt. Men da B 12 vitaminet mest er i kød, æg og mælkeprodukter, så er det vigtigt at du også får B 12 som ekstra vitamintilskud. Det er bare sådan en vigtig lille obs ting.


Det var vist alt fra mig, så nu ønsker jeg jer den allerskønneste, dejligste påske i familiens skød. Nyd det smukke påskevejr, og så vender jeg glædeligt tilbage med nye opdagelser, når tid er. Eller når det kommer til mig.


Alt det bedste og knus fra mig


PS. Husk altid, at hvis du er i tvivl, så tag omkring din læge148 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page